Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün modülçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak dek, esnek ve yumuşak bir dokumada olmalı, oflaz bir aromaya ve derneşik yanmayı sağlayacak cenahıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf pak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey faziletli miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler de birkötü uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro içer en ilgi etmesi gerekilen şey harbi bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet harbi bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada zevk maalesef katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. tamam saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve içime amade girişmek içindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri arasında içilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde içiliyor kabul edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede haddizatında bu rutubet değerleri de kimisine gereğince gayet isabetli ve içilebilir en tam değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet değerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken gayrı bir şahıs bu rutubet değerinin puroya yazık edilen bir boy bos olduğunu ve katiyen içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk rutubet farkı arasında gidip gelmeden hep aynı rutubet değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değalışverişimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir varyasyon yapacaksanız bunu mümkün evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu rutubet değerleri neyi değalışveriştirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, esrar azalır ve içimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça esrar artar, içimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde üstüne düşmek istiyorsanız buna mevsim ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en kazançlı boy bos bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah öz yaklaşık 6 ay içinde alışverişlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 rutubet tesviye üzerine oturmuş bu dizge sıcaklıktan bağımsız olmadığı için mukannen bir mevsim içinde sıcaklarda rutubet peşışı yada soğuklarda humidor ortamında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün evetğunca bir araba suhunet değalışverişimi olmayan ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 rutubet değeri elde etmek için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu boy bos iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek düzlemı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz faziletli rutubet olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o mevsim gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in kesiksiz ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çhileışmakta ve istenen rutubet değeri gelmesi iile omuz omuza tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en kazançlı şık olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çıhun son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem rutubet alıntı hem rutubet tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Tün gün yada zaman intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde faziletli rutubet değerlerinde çift taraflı çhileışarak çakılı bir rutubet değeri sağlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve henüz sağlıklı olmasını sağlamaktadır.