Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün sunumçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak sıhhatli, esnek ve hoş bir konstrüksiyonda olmalı, kıvrak bir aromaya ve metodik yanmayı sağlamlayacak yüzıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pürus” (saf safi ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 seneındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok etkili oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en âlâ purolar olarak nitelendirilseler de biryoğun spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro karınerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey rast bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet rast bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız beğeni yada tat maalesef katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. yekpare muhafaza ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve karınime müheyya ağrımak karınindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün ülkü rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro rutubet değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri beyninde karınilen bir puro ülkü rutubet değerlerinde karıniliyor akseptans edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede aslında bu rutubet değerleri de kimisine için gayet iyi ve karınilebilir en kâmil değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet değerlerinde purodan beğeni aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken gayrı bir şahsiyet bu rutubet değerinin puroya efsus edilen bir haysiyet olduğunu ve asla karınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk rutubet ayrımı beyninde gidip gelmeden kamu aynı rutubet değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değanlayışimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu mümkün olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki rutubet değerlerinden bahsettiğimize için bu rutubet değerleri neyi değanlayıştirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca göstermek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan allıkınan aroma artar, kötü azalır ve karınimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça kötü artar, karınimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna bugün ve deneme ile karar vereceksiniz. Size sima en âlâ haysiyet bu ve bu değerde karınmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız husus yaklaşık 6 ay içerisinde anlayışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 rutubet verme üzerine müesses bu sistem sıcaklıktan mutlak olmadığı karınin belirli bir bugün içerisinde sıcaklarda rutubet arkaışı yada soğuklarda humidor zarfında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu biçim bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün olduğunca aşkın hararet değanlayışimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 rutubet değeri hazırlamak karınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu haysiyet iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek âlemı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz etkili rutubet olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o bugün gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in sabah akşam ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çallıkışmakta ve maksut rutubet değeri gelmesi iile yanında yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek karınin en âlâ şık olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çıhun son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem rutubet ahiz hem rutubet verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Akşam gün yada mevsim geçişleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde etkili rutubet değerlerinde çift taraflı çallıkışarak durağan bir rutubet değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.